Het mierenbroodje (elaiosoom)
Wat supergaaf te ontdekken dat mieren via het mierenbroodje zaad kunnen verspreiden en dat dat ook de bedoeling is van dit geniale natuurverschijnsel.
Het mierenbroodje, is een vleesachtig aanhangsel van zaden en zo zoet en vol proteïnen, vet en suiker en daardoor een voedselbron voor mierenlarven en de koningin. Eigenlijk een uitgroeisel van de zaadhuid. Het doet mij eigenlijk meer denken aan een placenta na de geboorte en zo vol voedingstoffen.
Er zijn blijkbaar wel zeker 200 plantensoorten die een mierenbroodje produceren om zich door mieren te laten verspreiden. O.a. sneeuwklokjes, viooltjes, witte dovenetel en bosanemonen, Oosterse sterhyacint, holwortel produceren mierenbroodjes. Het lijkt er ook op dat veel stinzenplanten dit verschijnsel bezitten.
Verspreiding van zaden door mieren heet myrmecochorie, een bijzondere vorm van zoöchrie. De mier neemt het broodje mee naar hun nest of valt onderweg eraf.
Voor mij persoonlijk toch weer even een bevestiging hoe bijzonder het is en hoe belangrijk om alles om me heen weer even te bewonderen. Zelfs het sneeuwklokje buigt zich voor de mier zodat deze het broodje makkelijker kan pakken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb