BOOMGAARD

De voortuin bestaat uit een Prunus domestica (pruimenboom), Sorbus intermedia (Zweedse meelbes) en Malus ‘Golden Hornet’ (sierappel). Wij hebben deze aangevuld met o.a. fruitbomen zoals Prunus avium (kers) en de Pyrus (handpeer) en de Malus domestica ‘Jonagold’ (appel) en rondom de voortuin de haagbeuk Carpinus betulus. Ook hebben we bollen in de tuin geplant zoals Allium, Tulipa, Narcissus, Krokussen. Deze bollen hebben we voornamelijk rondom de fruitbomen en langs en onder bomen en struiken geplant, om een zoveel mogelijk natuurlijke uitstraling te krijgen. De bedoeling is dan ook dat veel soorten zich kunnen gaan verspreiden.

 

BOSTUIN

Naast het huis aan de noordkant achter de oude koeienstal is een kleine bostuin ontstaan. Vroeger hebben hier kippen gelopen en zijn hier veel bomen en struiken geplant. De Prunus laurocerasus (Laurier) hebben we weggehaald omdat het te vol was geworden. Daardoor ontstond een prachtige bostuin en ontdekten we dat er ook andere interessante bomen en struiken in staan zoals de Fraxinus excelsior "Pendula"(Treures), de Philadelphus (Boerenjasmijn) die hebben we uiteraard laten staan. En we hopen dat deze boom weer wat opbloeit doordat er wat meer licht en ruimte is ontstaan. Ook staat er een prachtige Mahonia media "wintersun". Deze is erg hoog en smal geworden doordat het bosje erg vol gegroeid was. Nadat we er een pad in gemaakt hebben zijn er o.a. varens zoals Asplenium en Dryopteris en zijn de Acer palmatum (Japanse esdoorn) en Telekia speciosa (koeienoog)  toegevoegd.

 

BONTE BORDER

Tussen de tuinkas en het huis zijn in vierkante vakken rondom het zitje een bonte border gemaakt met allerlei kleuren en soorten door elkaar. Een bonte verzameling van vaste planten zoals o.a. diverse soorten Salvia's , lobelia ‘Queen Victoria’, Echinacea ‘Purpurea’ etc. Ook siergrassen en bollen zoals Allium passen hier uitstekend bij. Eenjarigen zoals bv. Zinnia elegans passen er ook prachtig tussen, deze bloeien ontzettend lang en het zijn mooie grote bloemen. Daarnaast zijn er ook wintergroene planten toegevoegd.

 

Door de wintergroene haag van Elaeagnus ebbingei (olijfwilg) langs de afscheiding geeft de bonte border een rustigere uitstraling en een stukje privacy.

 

De Cersis silliquastrum (Judasboom) hebben we in het midden van de tuin geplant voor het zitje vanwege de mooie bloei in het voorjaar en door de breed opgaande takken geschikt om wat schaduw in de tuin te brengen.

 

TUINKAS

De kas is opgebouwd door het grootste gedeelte van de voormalige varkensstal te laten staan. We hebben de betonnen voederbakken laten staan en kunnen daar planten of groente in kweken. Ook hier kun je genieten van een kopje koffie of thee.

 

In het verlengde van de kas achter de koeienstal staat een fantastische karakteristieke Salix babylonica ‘Turtuosa’ Kronkelwilg of Chinese wilg van nogal wat jaartjes oud. Hieromheen hebben we een natuurlijk terras aangelegd om heerlijk te zitten genieten en je kunt daar mooi over het hele land kijken.

 

KRUIDENTUIN

Het ontwerp van de kruidentuin is qua vorm en kleur geïnspireerd op het werk van de Franse kunstschilder Robert Delaunay (1885- 1941). Kleureffecten en vormen spelen een belangrijke rol in zijn werk. En zo ook in onze tuin.

 

‘Licht in de natuur creëert de beweging van kleuren’

                                                            "Robert Delaunay"

 

De meeste planten in de kruidentuin zijn verschillende soorten Salvia’s, vergezeld met Agastache ’Blue Fortune’ Agastache ‘Red Fortune’ en Agastache rugosa ‘Alabaster’.

Daarnaast soorten zoals o.a. Achillea millefolium (duizendblad), Monarda didiyma (Bergamotplant) , Artemisia "Silver Queen" en "Coca Cola", Mentha, Rosmarinus officinalis en Centrantus ruber "Albus" (witte Valeriaan) en Eucalyptus.

 

MOESTUIN

Langs de moestuin hebben we een haag van de haagbeuk Carpinus betulus gezet. Deze zijn sterk en zijn beter geschikt voor natte gronden  dan de gewone beuk Fagus sylvatica.
Ook de laanbomen Carpinus betulus "Lucas" tussen de moestuin en de kruidentuin zijn met name  gekozen om de ruimtelijke uitstraling nog meer te accentueren. Ook blijven ze smal en dat is belangrijk om niet te veel schaduw in de kruidentuin te krijgen.

 

De groenten kweken we voor onszelf, bijna het hele jaar kunnen we groente uit eigen tuin eten. Een deel blijft ook in de winter op de tuin staan, een deel bewaren we in kratten en een deel vriezen we in.

 

De groente is verdeeld in 6 vakken en worden elk jaar een vak opgeschoven. Door deze wisselteelt schuiven alle groenten elk jaar een vak op, omdat elke groente een andere voeding gebruikt uit de bodem. De volgorde kan het makkelijkst worden onthouden door een ezelsbruggetje: ‘Alle Pesticiden Kunnen Beter Vermeden Worden’, oftewel Aardappels, Peulen, Kolen, Bladgewassen, Vruchtgewassen en Wortelgewassen.

We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen alleen wat kalk, koemestkorrels en patentkali.

 

TON-SUR-TON TUIN

Verder in de tuin (het agrarische gedeelte) is het de bedoeling dat de borders op kleur ingedeeld worden (ton sur ton) en op een zo natuurlijk mogelijke manier. Deze op kleur ingedeelde borders destijds bij Ton Ter Linden zijn wel een inspiratiebron geweest. Dit gedeelte is ook nog in ontwikkeling maar het is al erg mooi om door heen te wandelen en te genieten.

 

De rechterzijkant langs het bos wordt een lange border met de kleuren wit-paars en grijs. Ook deze border is nog in ontwikkeling.

 

PARKEERPLAATS

Het is de bedoeling dat de parkeerplaats nog iets opgehoogd wordt, zodat ook in de wintermaanden er makkelijker geparkeerd kan worden. Aan de rand van de parkeerplaats zijn bollen zoals Muscari armeniacum (Blauwe druifjes) en krokussen en vaste planten zoals de Brunnera microphylla (Kaukasische vergeet me nietje) geplant.